Når du har købt et flot træskærebræt og ønsker at det skal forblive pænt, er du nød til at lave en smule vedligehold.
Det er ganske kort tid, du skal bruge på at vedligeholde dit skærebræt - tilgengæld får du et skærebræt der holder i lang tid og ser flot ud. Skærebræt
Desuden er træ et godt valg til skærebræt. Dine knive holder sig skarpe i længere tid når du anvender et træskærebræt fremfor et i plast og det er mere hygiejnisk. Bakterier har sværere levebetingelser på træskærebræt i forhold til plastskærebræt. Vælg derfor et træskærebræt som dit næste skærebræt.

Olie:

Et træskærebræt kræver olie og det kan allerede nu lyde som en bøvlet opgave, men det er det ikke. Det tager ganske få minutter og så er det klaret. Tilgengæld får du et super flot skærebræt igen. Derudover kan du anvende den olie, som du ofte har stående i køkkenet. Man kan anvende madolier som fx rapsolie og vindruekerneolie. Disse afgiver ikke smag til de madvarer du har på skærebrættet. Vælg derfor heller ikke en olivenolie eller en kokosolie, da de ikke er smagsneutral.
Den eneste ulempe der er ved at anvende madolie er at skærebrættet kan blive en smule harsk efter længere tid. Det er dog ikke noget vi selv har oplevet endnu.
Man kan også vælge en speciel olie til skærebræt. Det er vigtigt at man anvende en olie der er fødevaregodkendt. Du kan derfor ikke anvende olien du anvender til fx havemøblerne.

Har dit skærebræt mange mærker efter knive, kan du slibe skærebrættet ned for at fjerne disse mærker. Husk at give skærebrættet olie et par gange for at mætte træet efter du har slebet det ned.

Fremgangsmetode: (Spring trin 1 og 2 over hvis ikke du ikke skal slibe mærker væk på skærebrættet)

1. Slib skærebrættet for at fjerne mærker i skærebrættet. Bemærk at det også kan fjerne evt udskæring/mønstre i skærebrættet.

2. Rengør skærebrættet for at fjerne støv og lad det tørre helt.

3. Giv skærebrættet olie. Hæld lidt olie for skærebrættet og fordel det med en fnugfri klud. Giv det gerne rigeligt og lad det sidde i 5-10 min. Tør herefter det overskydende olie af. Har skærebrættet suget alt olien, bør du give skærebrættet olie en gang mere.

Rengøring:

Et træskærebræt bør aldrig komme i opvaskemaskinen, men skal vaskes af i hånden og tørres med et viskestykke, så du efterlader det rent og tørt. Skærebrættet vaskes under vandhanen med varmt vand og opvaskemiddel. Brug en svamp eller en opvaskebørste til at rengøre skærebrættet.
Afslut med at tørre skærebrættet med et viskestykke.
Se vores udvalg af træskærebræt her